Kasteel Voormezele

In de lessen wero leerden we heel wat bij over de tijd van burchten en kastelen. Hoe men toen leefde, hoe het leven op en rond het kasteel verliep en waarom kastelen zijn ontstaan.

Tijdens deze boeiende lessen leerden de leerlingen ook dat er in en rond Ieper heel wat kastelen hebben bestaan. En, dat er zelfs nu nog enkele kastelen te bezichtigen zijn zoals het kasteel van Vlamertinge, Boezinge, Elverdinge, … maar dat er ook heel wat kastelen zijn verdwenen door de jaren heen. Zo ook het kasteel van Voormezele.

Vandaag trokken we helaas niet met de fiets maar met de bus richting het OC Kasteelwal, zoals de naam al doet vermoeden, ligt dit ontmoetingscentrum niet ver van de oorspronkelijke plaats van het kasteel van Voormezele. 

Daar wachtte ons een heus kastelenspel. Met graan, zilverstukken en als een personage uit die tijd gingen de leerlingen op pad. Ze ontdekten zo spelenderwijs het leven op het kasteel. Met de verdiende puzzelstukken op het einde puzzelden ze niets vermoedend een tekening van het kasteel van Voormezele. 

Na een deugddoende lunch en even buiten spelen zochten de leerlingen aan de hand van de kaart waar het kasteel van Voormezele nu eigenlijk ooit moet zijn geweest. Eens we dit gevonden hadden stapten we rond de toenmalige ringmuur waar bij de plaats van de toenmalige poort archeoloog Jan Decorte ons opwachtte. Hij toonde ons heel wat ‘artefacten’, dingen die ze hebben opgegraven en maakte ons aan de hand van prenten en plannen duidelijk waar dit kasteel van Voormezele ooit moet hebben gestaan. 

We stapten zelfs tot op ‘de motte’, de heuvel waar het ‘mottekasteel’ moet hebben gestaan. 

Terug in het ontmoetingscentrum was het tijd om het feest op het kasteel te openen. Er werd uitbundig gedanst… de aangeleerde volksdans kwam goed van pas. De dans werd gevolgd door een receptie in de vorm van een drankje en een wafel. 

Nog even buiten spelen vooraleer de bus ons ophaalde deed eveneens deugd. 

Het was een mooie en leerrijke dag!

Juf Heidi en juf Ava