bezoek Oude Kaasmakerij

Na de kerstvakantie gingen de 3de kleuters aan de slag met een nieuw thema in de klas, namelijk: De kaasmakerij! 

Een bezoekje aan de Oude Kaasmakerij te Passendale kon dus zeker niet ontbreken.

Toeval of niet ;-), onze eigen juf maakte ons wegwijs in de wereld van kaas maken, van koe tot kaas, de nodige machines, de geschiedenis van Passendale kaas enz... 

We starten met een workshop zelf kaas maken. In kleine groepjes gingen we aan de slag met melk, stremsel en zuursel. Daartussen geweven brachten we een bezoek aan het museum: We maakten kennis met de familie Donck, de stichters van de Passendale kaas, en leerden alle nodige machines kennen. We zagen het pekelbad en het rijpen van de kaas. We leerden ook dat er heel wat soorten kaas zijn, maar HET geheim van Passendale kaas kon de juf ons niet vertellen ;-)! Als laatste zagen we ook de kaasstoet en konden we ons verkleden in een kaasbol.